Program 31 Spotkania Sadowniczego 2023

Program Spotkania

1 lutego 2023 (środa)

09:00
Rozpoczęcie spotkania

Hala Widowiskowo-Sportowa w Sandomierzu, ul. Patkowskiego 2

09:30
Przegląd sytuacji na europejskim i krajowym rynku jabłek

Adam Paradowski

10:00
Debata: czy zorganizowanie rynku jest odpowiedzią na kryzys w polskim sadownictwie

Prowadzenie Justyna Dobrosz

11:30
Możliwości obniżenia kosztów produkcji jabłek przez mechanizację cięcia i zbioru, rozwiązania praktyczne

Karol Pajewski

12:00
Energia w gospodarstwie sadowniczym - sytuacja rynkowa, audyty energetyczne i perspektywy zmian na rynku

Rafał Czaja

12:30
Energia w gospodarstwie sadowniczym - możliwości i wyzwania, przegląd rozwiązań praktycznych

Marcin Piesiewicz

13:00
Raport o zrównoważonym ogrodnictwie w Polsce, czy spełniamy oczekiwania polityków?

Mirosław Korzeniowski

Raport został opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania "Najlepsze Praktyki w Zintegrowanej i Zrównoważonej Produkcji Szansą na Rozwój Polskiego Ogrodnictwa". Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

13:30
Nowe technologie w sadownictwie

Blok informacyjny o najnowszych rozwiązaniach agrotechnicznych dla sadowników prowadzony przez firmy - Partnerów Spotkania

  1. Tarcznik niszczyciel coraz większym zagrożeniem w Polsce – dr Michał Hołdaj, mgr Damian Gorzka, Instytut Ogrodnictwa PIB - Skierniewice
  2. Revyona - nowe rozwiązanie fungicydowe w ochronie sadów owocowych – Przemysław Kostrzewski
  3. Jak zachować równowagę między kosztami nawożenia i wysoką jakością owoców - Bartłomiej Drzazga
  4. Rozwiązania dla sadownictwa. Oferta Innvigo 2023  - Tomasz Chochorowski

2 lutego 2023 (czwartek)

09:30
Warsztaty: Sadownicza Produkcja Przemysłowa - przetwórstwo w miejscu produkcji

Podczas warsztatów grono ekspertów przedstawi praktyczne rozwiązania dla gospodarstw sadowniczych.

  • Przegląd upraw sadowniczych, które mogą być w blisko  100% zmechanizowane, a owoce zagospodarowane jako surowiec dla przetwórstwa.
  • Rozwiązania uniezależniające sadownika od skupu owoców
  • Możliwości rozwoju małego przetwórstwa.
  • Czy małe przetwórstwo może konkurować z dużymi zakładami produkcyjnymi.
  • Możliwości finansowania zmian w profilu produkcji i małego przetwórstwa w gospodarstwach ogrodniczych.
  • Produkcja wysokoprocentowych alkoholi z owoców – możliwości prawne i techniczne.